Koiran pakkauslista

Minun koirani painavat n. 15kg ja 20kg, ja kummallakin on "reilusti karvaa" mutta toinen on tosi paljon kylmänarempi kuin toinen. Kotona syövät pääosin lihaa ja raakaa, mutta nurkissa on aina myös nappuloita joten ovat tottuneita siihen. Suosin pientä raekokoa ja extra energia tms valmistetta, missä on mahdollisimman paljon lihaa. Kotona syövät normaalisti vain iltaisin.


ENNAKKOON

-punkkiasiat kuntoon, meillä on viime vuosina saatu keväällä Bravectot ja yksi tabletti on riittänyt koko kaudelle.

-mäkäräisten karkotukseen toimii parhaiten Bayvantic. Muista 48h varoaika vesistöjen suhteen, eli tämä annettava kaksi päivää ennen lähtöä. Kovin paljoa aikaisemminkaan ei kannata, valmiste lupaa neljän viikon tehon, mutta jos koira ui paljon, vaikutus kyllä heikkenee paljon nopeammin. Meillä ei koskaan ole ollut ongelmaa päällekkäisistä aineista, ihan samaan aikaan en kuitenkaan antaisi.

-kynsien leikkaus, silmät, korvat, varvasvälit, anaalit... kaikki mikä on joskus vaivannut, kannattaa tarkistaa etukäteen.


VARUSTEET

-rinkka. Minulla on yksi Ezydogin vanha ja Ruffwearin uudempi rinkka. Valikoimaa on useilla valmistajilla, kannattaa googlettaa. Koirilleni käy sama koko, ja silloin kun kumpikin oli vielä nuori ja terve, tykkäsin pitää mukana vain yhtä rinkkaa ja vaihtaa kantajaa joko joka tauolla tai sitten mentiin päivän mittaisissa vuoroissa. Nyt vanhemman selkäongelmien jälkeen se on täysin vapautettu rinkan kannosta, ja nuoremman on hoidettava se yksin. Rinkkaa ei tietenkään kannata hankkia, ellei sellaista oikeasti tarvitse. Koirien tavaramäärä on melkoinen ja oma perussairauteni lisää myös omaan rinkkaani survottavia tavaroita melkoisesti normaaleihin ihmisiin verrattuna, ja viikon vaelluksen kamppeet ei yksinkertaisesti mahdu vain minun rinkkaani. Koiran ruoka painaa eniten, ja vaikka joidenkin lähteiden mukaan koirallekin voi harjoittelun jälkeen laittaa jopa 30% sen omasta elopainosta olevan rinkan, minä en raaski läheskään niin painavaa. 20kg koira on kantanut max 2-3kg rinkkaa, mikä tarkoittaa sitä, että koiranruoka on suurimmaksi osaksi minulla ja koiran rinkassa on kevyempiä tavaroita. Yksin vaeltaessa siihen on kätevää laittaa kaikkea mitä kävellessä voi tarvita, jotta ne saa otettua ilman oman rinkan laskemista: 0,5L vesipullo, kuivattuja hedelmiä ja energiapatukoita, kartta, nenäliinoja jne.

-ketjupannat. Rinkkaa kantava koira on normaalisti kytkettynä rinkastaan ja toisella on valjaat (Zero DC Short, joita käytän arjessa lenkilläkin). Varalla on silti aina hyvä olla toinen vaihtoehto koiran kytkemiseen. Käytin ennen ohuita ja hyvin kevyitä pistolukkopantoja, mutta erään kerran hieman liian tohkeissaan oleva koira veti niin, että panta pamahti poikki. Pannassa ei tietenkään ole tarkoitus vetää, mutta vahingon sattuessa tilanne on aina tosi kurja. Ketju ei takuulla katkea, lisäksi se ei myöskään ala haista, vaikka koirat uisivat paljon tai sataisi jatkuvasti.

-fleksit ja pienet mustekalasta itse tehdyt joustopalat tasoittamaan nykäisyjä. Minun koirani eivät käytännössä juurikaan vedä ja ohjautuvat täysin suullisilla käskyillä, joten meillä on vain "kissanfleksit".

-yksi normaali varahihna, minulla on 2m grippi.

-itselle normi vyö, joka jää rinkan lantiovyötä korkeammalle, ja fleksit kiinnitetään siihen. Rinkan lantiovyö löystyy ärsyttävästi, jos koira yhtään vetää.

-kokoon taittuva matkakuppi. Olen hankkinut sellaisen vasta tänä vuonna. Koirani voivat sinänsä syödä nappulansa aivan hyvin maasta, mutta kuivaliha on turvotettava jossakin ja nyt kun vaihdoin oman vanhan Trangian kolmine kattiloineen huomattavasti kevyempään keittimeen, jossa ei ylimääräisiä astioita ole, tarvitsin kuitenkin koiran lihalle jonkin alustan. Ruokakuppi on hyvä myös huonosti juovan koiran nesteyttämiseen (ruuan sekaan saa siis vettä, joka sen on pakko juoda). Myös elektrolyyttien tai lääkkeiden annostelu onnistuu paremmin, kun ne saa sotkettua ruoka-vesi-seokseen. Kuppi on osoittautuinut sen verran käteväksi, että ostoslistalla on toinenkin, eipähän sitten tarvitse säätää turvonneiden lihojen jakelun kanssa.

-säämiskä. Kesän 2018 löytö ja ihan hitti märän koiran kuivaamiseen.

-tossut tarpeen mukaan, meillä on aina selvitty kivikoistakin ilman, mutta kohteesta riippuen kannattaa selvitellä tarvetta ja harkita hankintaa.



RUOAT

-illalla nappulaa normaali annos + lisäksi kuivalihaa n. 1dl/koira (turpoaa kiehuvaan veteen laitettaessa melkoisesti, kuivalihaa myy eläinkaupat tai sitä voi tehdä itse. Kannattaa kokeilla turvottaa sitä kotona, jotta määrän arviointi on helpompaa.)

-aamulla ennen liikkeelle lähtöä ja/tai iltapäivällä tauolla jotakin snackseja eli kuivattuja koiran herkkuja, esim. possun saparot jne.

-rinkan lantiovyössä on aina myös pieni minigrip-pussi nameja, joko pelkkää nappulaa tai sitten jotain vähän parempaa kuten Platinum puolikosteita pentunappuloita tms.



YÖPYMINEN

-makuualustat, minulla on nykyään "avaruushuopa" joista yksi kokonainen riittää hyvin kahdelle koiralle. Nollakeliin voisi harkita alle jotain ohutta solumuovialustaa lisäksi.

-koirien takit sään ja yksilöllisen kylmänsiedon mukaan. Varsinkin rinkkaa kantavan koiran lihashuollon takia mielestäni on järkevää takittaa koira yöksi, vaikkei sillä varsinaisesti "olisi kylmä". Nollakeliin tai muúten hyvin palelevalle koiralle talviajan fleecetöppöset on kevyt mutta tehokas lisä. Takkien tarvittavaa määrää tai paksuutta voi olla ensikertalaisen hankala arvioida, mutta kannattaa lähteä siitä, että jos koiralle on kylmä, siinä teltassa ei sitten nuku kukaan muukaan.

-olen kokeillut myös lasten makuupusseja, mutta omat koirani eivät pysy niissä. Pyöriville koirille takki lienee parempi ratkaisu. Jos koiralla silti meinaa olla kylmä, sen päälle voi vetää oman taukotakin ja muuta vaatetta.


ENSIAPULAUKKU

-yleiskipulääke (Norocarp tms. Kipulääkkeet ovat reseptituotteita ja eläinlääkäri ei saisi määrätä niitä pelkästään puhelimessa näkemättä koiraa. Kannattaa hyvissä ajoin ennen lähtöä selvittää tarve omalle eläinlääkärille, joka on hoitanut koiraa jossain muussa asiassa. Henkkoht mielestäni jokaisella pitäisi olla muutenkin kotona jotakin peruskipulääkettä, jotta sitä on saatavilla kun tarvitaan. Sellainen nyt ei ihmisten Buranaa kummempaa kamaa kuitenkaan ole. Muista kirjoittaa annosteluohjeet muistiin niin, että niistä varmasti saa tolkun, jos tarve tulee ja hätä on käsillä.)

-selkävikaisen koiran koko kattaus (edellisen lisäksi Tramal + Gabapentin + Tizanidin). Koskaan ei ole reissussa sattunut mitään selälle, mutta varmuuden varalta koira on saatava lääkittyä liki tajuttomaksi.

-Canikur tms vatsanhoitotuote. Minä en näitä arjessa kauheasti käytä, normi ripuli loppuu ihan vain ripuloimalla, mutta reissussa on kiva edes yrittää jotenkin auttaa koiran toipumista.

-punkkipihti

-Nutrisal tms elektrolyyttijauhe (helteellä)

-ihmisten kanssa yhteiset tuotteet:
    -kyypakkaus (muista kirjoittaa ylös myös tämän annosteluohjeet)
    -sideharsoa, ihoteippiä, laastaria ym
    -desinfiointiaine
    -pienet kynsisakset
    -pinsetit
    -kortisonivoide, Bepanthen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti